Onverwacht overlijden van Frans De Cat (ondervoorzitter vzw TBO)

HLN WERCHTER 18/07/2015

Gemeente en familie huldigen Frans De Catplein in

Aan de brug van Werchter werd onlangs het Frans De Catplein plechtig ingehuldigd.

Om het centrum van Werchter verkeersluwer te maken, is aan het kruispunt van de Hanewijk met de Haachtsesteenweg een groene randparking voor personenwagens aangelegd. Die biedt extra parkeergelegenheid voor wandelaars en fietsers die de Dijledijk op willen, bezoekers van het landschapspark of het Belevingscentrum RW X en klanten van de handelszaken aan Werchter brug. Dankzij de Hanewijkbrug is er een snelle verbinding tussen de parking en het centrum. Het plein kreeg de naam Frans De Catplein, als eerbetoon aan de Werchterse ereschepen die onlangs onverwacht overleed. Tegelijk werd op een boogscheut daar vandaan, aan de Tweebruggenstraat, ook het nieuwe, overdekte Dijleterras officieel geopend. Beide realisaties maken deel uit van het project 'Werchter aan het water', dat een groene verbinding zal vormen tussen Werchter centrum en het toekomstige landschapspark op de festivalweide en genoten een provinciale plattelandssubsidie van ruim 44.000 euro.

 

 

HLN regio 14 april 2015

In Werchter is Rotselaars oud-schepen Frans De Cat overleden. De Cat overleed zaterdag onverwacht op 68-jarige leeftijd in zijn slaap aan een hartfalen.

De Cat, die beroepshalve altijd actief was als ingenieur bij het Agentschap Wegen en Verkeer, was meer dan 20 jaar lang voor CD&V actief in de Rotselaarse gemeentepolitiek. "Frans was bijna 15 jaar schepen en 24 jaar lid van de gemeenteraad", zegt burgemeester en partijgenoot Dirk Claes (CD&V).

 "In totaal maakte hij 223 gemeenteraadszittingen mee, en daar miste hij er geen enkele van. Als schepen verwezenlijkte hij naast heel wat wegenwerken onder meer Sporthal De Meander en de kunstacademie in Werchter. Jarenlang was hij ook het CD&V boegbeeld in Werchter. Ook na zijn vertrek uit het college, zo'n zes jaar gelden, bleef hij bijzonder actief als bestuurslid. Zijn grote ervaring en mensenkennis kwamen goed van pas bij de jongste lijstvorming en coalitiebesprekingen. Het respect dat hij genoot, zowel binnen de afdeling als daarbuiten, was zeer groot. Maar bovenal was Frans een bijzonder aangenaam man om mee samen te werken; steeds bleef hij de gemoedelijkheid zelve."

 De ereschepen was als zeer actief fietser ook medestichter van WTC de TeBeO-trappers uit Werchter, en een actief lid en medewerker van talrijke andere lokale verenigingen zoals het ACV en ACW. Jarenlang was hij ook een trouw medewerker van Rock Werchter, waar hij verantwoordelijk was voor de signalisatie van de parkings en campings en de omleidingen.

 Hij laat naast een vrouw ook twee kinderen achter

 

 

HLN regio WERCHTER 20/04/2015 

Massa aanwezigen bij uitvaart oud-schepen Frans De Cat

Naar schatting 1.500 mensen woonden zaterdag in Werchter (Rotselaar) de uitvaart bij van Frans De Cat. De Werchterse oud-schepen stierf vorige week zaterdag op 68 jaar in zijn slaap onverwacht aan een hartfalen.

De parochiekerk van Werchter was zaterdagochtend veel te klein voor het grote aantal aanwezigen dat afscheid wilde nemen van Frans De Cat. De gepensioneerde ingenieur bij het Agentschap Wegen en Verkeer was dan ook 24 jaar lang voor CD&V actief in de Rotselaarse gemeenteraad, waarvan bijna vijftien jaar als schepen.

 "Naar mijn gevoel was 'heel Werchter' op de uitvaart aanwezig", raamt burgemeester en partijgenoot Dirk Claes het aantal aanwezigen op ruim 1.500. "De rij wachtenden die Frans een laatste groet wilde brengen, was op een gegeven moment wel 300 meter lang. Een groot deel volgde de dienst dan ook noodgedwongen van buiten. Frans was naast een gedreven politicus dan ook een echt verenigingsman."

 De ereschepen was onder meer medestichter van de Werchterse Wielertoeristenclub de TeBeO-trappers. Tijdens de uitvaart ging er dan ook heel wat aandacht naar zijn grote liefde: de koersfiets. Frans' wieleruitrusting, waarmee hij normaal afgelopen week nog een fietsvakantie in Mallorca zou maken, flankeerde de urne voor het altaar. Bestuurslid Jos Storms noemde het overlijden van de ondervoorzitter een groot verlies voor de club. Hij omschreef De Cat onder meer als de erg handige 'mecanicien van dienst', die bij pech onderweg altijd heel snel en goed de reparaties verrichtte. De wielerclub denkt eraan haar jaarlijkse kermiskoers naar haar betreurde medestichter te noemen.

 Burgemeester Dirk Claes lanceerde het voorstel om als eerbetoon aan De Cat een Werchterse straat of plein naar de ereschepen te vernoemen.

Frans De Cat
Uitvaart Frans De Cat
Krantenknipsel 2014
Frans De Catplein